2017. február 18., szombat

Mészáros András #A világ csodái

A természet szép. És mindenhol ott van. Nehéz megmondani, hogy melyik hely a legszebb és legkülönlegesebb... Talán a nagy, érintetlen erdők? A zord sziklák, ahol hó van és alig van élet? A tengerek mélye? A nagy vízesések? Vagy a több évtized után egyszer csak kivirágzó sivatagok? Mindenkinek más. De van néhány olyan szép hely, ahová átlag magyar nem jut el. Ember sem nagyon, nem csak magyarok. De nem csak ilyen távoli tájakon találunk természeti szépségeket, hanem akár a saját közvetlen környezetünkben is. Ilyen közeli és távoli tájakat mutatok be ebben az írásomban.


Nagyon szép és különleges hely pl. a két sarkvidék. Ahol a fehér táj látszólagos egyhangúsága és a nagy hideg ellenére is mindig van élet. Mindenki ismeri ezt a találós kérdést: Egy medve elindul vadászni. 1 km-t megy délre, 1 km-t nyugatra, majd 1 km-t északra, és visszaért oda, ahonnét indult. Milyen színű a medve? Természetesen fehér, mert az Északi-sarkról indult. Jegesmedve csak az Északi-sarkon él, pingvin és fóka mindkettőn. De az Északi-sarkkörön túl nem csak pingvinek élnek, hanem másfajta, nagyon változatos madarak is, pl. lundák, vagy a sarkok között közlekedő sarki csér. Nagyon szép teljesítmény egyik sarktól a másikig oda-vissza repülni, de ő ezt minden évben megteszi. Élet tehát a sarkokon is van, nem is akármilyen! És a sarki fényt is érdemes megnézni.

Jegesmedve



Fóka



Lunda



Sarki csér



Sarki fény



De van élet a trópusi sivatagokban is, akármennyire is meleg és száraz helyek. Még a Szaharában is él pl. teve, skorpió, sivatagi róka, stb. Főleg az oázisokban van nagy élet. De a sivatag néha, a többéves kihagyás után megérkező eső idején akár ki is virágozhat. Ilyenkor nem is gondolnánk, hogy sivatagban járunk, ugyanolyan szép, élénk, virágos a táj, mint bármelyik tavaszi rét Magyarországon.

Homokdűne a Szaharában



Sivatagi róka



Ez már nem a Szahara, hanem a Mojave sivatag Észak-Amerikában. Éppen virágzik.



Az erdők minden éghajlati övben szépek. Kezdve a trópusi esőerdőktől (ahol nagyon kell vigyázni a rovarokkal, pókokkal, kígyókkal és skorpiókkal, de el is lehet gyönyörködni bennük, mert sok rovar a madarakhoz hasonlóan szép látvány, még ha mérgezők és fullánkosak is), a mérsékelt övi lombhullató erdőkön át (ami a magyar szemnek talán a leginkább megszokott látvány), egészen a sarkkör alatti vagy magashegyi fenyvesekig. Mindhárom típus másért szép.

Térkép a világ erdeiről



A trópusi erdők színesek, hangosak, nedvesek. Gyakran előfordul, hogy egy fa egyik ágán még virág van, a másikon már termés, és így szinte egész évben teremnek ott a fák. Persze nem minden fa termése ehető, de szinte minden trópusi erdőben él valamilyen majomfaj, gyakran több is, és amit ők megesznek, az legtöbbször az embernek is fogyasztható.

Trópusi erdő



Egy érdekes pókfaj a trópusi erdőkből



A mérsékelt övi lombhullató erdők minden évszakban szépek. Tavasztól őszig mindig nagy élet van bennük. Tavasszal virágoznak a fák, és az alattuk, az aljnövényzetben élő cserjék és lágyszárúak. (Hétköznapi átlagember a cserjéket bokroknak, a lágyszárúakat meg egyszerűen virágoknak hívja, de bárhogy is nevezzük őket, a virágzásuk mindig szép látvány.) Nyáron az összefüggő zöld lombkorona, és a virágzó tisztások látványa teszi tökéletessé az élményt. Ősszel a színes lombokat csodálhatjuk meg, és válogathatunk az erdei termésekből. A színes lombok legalább olyan változatosak, mint a tavaszi virágok. Mert ahogy tavasszal minden virág más színű, méretű, formájú, és ez a változatosság gyönyörködtet, úgy ősszel a színes levelek is nagyon változatosak. Mind más színű, formájú, mintájú. Sokszor még ugyanannak a fának a levelei sem teljesen egyforma színűek. És ugyanolyan nagy élmény sétálni tavasszal a fák alatti virágszirom-szőnyegen, nyáron a friss, üde zöld fűben, és télen a frissen hullott száraz őszi avarban. De télen is szépek az erdők, főleg akkor, amikor hótól, dértől, zúzmarától fehérek az ágaik.

Tavaszi bükkerdő medvehagymával



Erdei ösvény



Róka az őszi erdőben



A harmadik fajta erdő a hűvösebb éghajlaton élő fenyőerdő. Sok van belőle pl. Európában az Alpokban és Skandináviában, Oroszországban, Szibériában, és Észak-Amerikában, Kanadában is.Ezek az erdők talán csendesebbek, mint a trópusiak, de azért ezekben is van élet. Főleg a fenyőmagokkal táplálkozó rágcsálók, pl. mókusok, de élnek itt nagyobb állatok, akár ragadozók is. És az összefüggő fenyvesek látványa, főleg ha havasak, úgy tűnik, mintha ott egész évben karácsony lenne. A hazai fenyvesekben is jó érzés a lehullott tűlevelekben taposni, és beszívni a fenyőillatot. Képzeljük el most ezt megsokszorozva egy igazi alpesi vagy kanadai fenyőerdőben!

Fenyőerdő Svédországban



Jártunk már a sarkokon, a sivatagban és az erdőben, szinte a Föld minden pontján. Talán csak a sík, füves vidékek maradtak ki a felsorolásból. Afrikában szavanna, Észak-Amerikában préri, Dél- Amerikában pampa, Oroszországban sztyepp (vagy sztyeppe), Magyarországon Alföld a neve. Ezeken a sík vidékeken nagyon messzire lehet látni. Talán ettől igazán szépek. Attól az érzéstől, hogy soha nem érnek véget. Ezeken a nagy füves területeken minden állat és ember igazán szabadnak érezheti magát.

Afrikai szavanna, tele élettel



Préri



Pampa



Sztyeppe



Alföld



De a hegyekben sem csak a fenyőerdők (vagy a lombhullatók) szépek. A barlangokba és a vulkánok kráterébe is érdemes belenézni. (Persze a vulkánnal csak óvatosan, mert bármikor kitörhet és akkor pusztít és rombol…)

A barlangok sokfélék lehetnek. Vannak köztük kicsik is, nagyok is. Van denevérbarlang, vannak tavas barlangok, cseppkőbarlangok. Vannak hosszúak és vannak többszintesek is.

Denevérbarlang



Tapolcai-tavasbarlang




Aggteleki cseppkőbarlang



A vulkánok kitörés közben a legszebbek (ha csak a látóhatár széléről nézzük, és nem megyünk a közvetlen közelükbe), de sok vulkáni képződmény is szép, még akkor is, ha már kialudt a vulkán. A legszebbek talán a bazaltoszlopok (a Balaton-felvidéken bazaltorgona a nevük). De ha csak a kialudt vulkán formáját, vagy a működő vulkánban fortyogó lávát nézzük, az is szép látvány.

Vulkánkitörés




Bazaltoszlopok, Magyarország, Hegyestű (saját kép)


A vulkánok közeli rokonai a gejzírek, csak belőlük nem kőzetolvadék, hanem víz tör fel. A gejzír természetes szökőkút. És nagyon sok gejzír mindig ugyanolyan időközönként tör a felszínre. De ezeket is csak messziről érdemes nézni, mert nagyon meleg víz van bennük. Látványnak viszont szebbek, mint bármilyen mesterséges szökőkút.

Öreg Hűséges gejzír, USA, Yellowstone nemzeti park. 65 percenként kitör.



És ha már a gejzíreket emlegettem, áttérhetünk a vizes szépségekre. A forró gejzírek is szépek, de ugyanilyen szépek, csak másképp a hűs vizű tavak, folyók.

A tavak tiszta, rezzenéstelen vizét mindig élvezet megnézni, vagy akár bele is menni, ha nem túl hideg.

Kilátás egy magaslatról valahol Tihany és Örvényes között. A kép nagy részén a nádas vízfoltokkal a Külső-tó. Jobbra, majdnem a háttérben, a falu előtt a közepes vízfolt a Belső-tó. A falu Tihany, még az apátság is látszik, háttérben a Balaton is felvillan. (Egy képen a félsziget 3 tava: Balaton, Belső-tó, Külső-tó!) Saját kép egy 2016. május végi túráról.


De a kisebb-nagyobb, gyors sodrású folyók, patakok is szép látványt nyújtanak, főleg ha valami extra is van bennük, pl. vízesés. De a széles, lassan hömpölygő folyókat és a mély folyóvölgyeket is mindig érdemes megnézni.

A Séd patak Veszprémben (saját kép)



És már csak a tengerek, óceánok világa van hátra…



Cápa



Tengeri halak



Korall



Nagy-korallzátony, Ausztrália



Mariana-árok, a tenger legmélyebb pontja



De akárhol is vagyunk, akár a sarkokon, akár sivatagban, akár tengerparton, vagy egy vulkán kürtőjének szélén, vagy csak egyszerűen itt, Magyarországon, a természet szépségei mindenhol körülvesznek, csak észre kell venni. Ahogy ez a saját városomban, Veszprémben készült néhány saját képen is látszik.

Fenyves tanösvény tavasszal


Erdei ösvény a Gulya-dombon


Virágzó bokrok Veszprémben a Rab Mária tanösvényen


Erdő és tisztás (régebben birkalegelő) szintén a Rab Mária tanösvényen


Betekints-völgyi tó


Barátság-park ősszel


Zúzmarás fák és bokrok a veszprémi körgyűrűnél, a régi BMX pálya mellett


Fedezzük fel bátran a természet csodáit, mert mindenhol megtalálhatjuk a legszebb és legkülönlegesebb helyeket a természetben!

1 megjegyzés: